18 Mart 2011 Cuma

Yağmur Yağarken...

"Yağmur..", dedim kendi kendime, " yağarken hem taşlara hem de denize yağıyor aynı anda.."

İlk kim demişti bu sözü unuttum.Hani bazı sözler vardır o kadar sizdendir ki,sizin miydi bir başkasının mıydı unutur gidersiniz..Bugün de böyle mırıldandım kendi kendime ,yağmura bakarken.. Keyifsiz bir günümdeyim galiba..O kadar ki Atölye'den bile soğukluk geldi içime..Oysaki ahretim benden kurabiye ister,daha mektup arkadaşıma kurabiye sözüm var.Bir de doğum günü kurabiyeleri yapacaktım sözde..Ve açılış..2 Nisanda eşimin açılışı var,ona çeşit çeşit ikramlıklar hazırlanacak;bu nedemektir,Ar-Ge! Gelgelelim içimden hiç bir şey gelmiyor..

Çok hüzünçlü bir insanımdır aslında:) Bunu söylerken bile neden komik olmak istediğimi bilmiyorum..Alakalı alakasız çok şey söylemek isteyen, ama sonuçta sadece gülümseyen bir bünyem var. Neyse.. Bu blog,kişisel olsa da "kurabiye ve şeker hamurundan müteşekkil yanlarına" halel getirecek duygusal patlamalara sahne olmayacak..:)) Yoksa ben diyeyim Etna,siz deyin Fukuşima Santrali-Japonya..o derece..:)) -tövbe yarabbi oradakilerin de Allah yardımcısı olsun:((-

Günün anlam ve önemi konuşmalarını pek sevmem..İçi boş ve ezbere anımsamaları riyakarca bulurum .Bu yüzden ,zaten ödedikleri bedelin karşılığını kişisel olarak veremeyeceğim aziz şehitlerimize sadece kendi çapımda dualarımı gönderiyorum..Ve bu 18 martta da çanakkale şehitliğini görememiş bir "ezik" olarak kederleniyorum..Şükürsüzlüğüm(üz),riyakarlığım(ız),canımı sıkıyor.......ve daha bir sürü susulası şey .....

Bugün de ağzımdan bal damladı hani:))

dıı end,olsun.


bu listenin çıktısını alıp mutfağa koymak gerek.. :(

17 Mart 2011 Perşembe

Kitap Cadısı Beni Mim'lemiş meğersem!


Sevgili hemşehrim Kitap Cadısı beni mim'lenmiş de ruhum duymuyo!
Eee,n'olacak şimdi..Ne yapmam gerekiyor..Bu ilk mim:))

Hmms.. Konumuz magnetler..özel ilgi alanım:)) aslında epeyce fakirleştiğimi farkettim magnet açısından..En kısa zamanda bu alanda çalışıciim.. Ekleyeyim bari buzdolabındakileri,nasılsa bize uyku yok.. :s

 böylelikle nekka dağınık bi insan olduğum da ortaya çıksın bari:))

Bizim beyin ilk gençlik yıllarından kalma resmi,arkadaşlarıyla:))

 4 ocak 2010,kızım için önemli bir tarih ;)


 Yeğenim Meryem Semanur'un Çorlu'dan gittiği gün çizdiği resim;ben ve amcası..
:( özlüyorum onu..2 sene olmuş..

 bu kartpostalların üzerindeki tarih.....baktım tarih yokmuş:))ama en az 1970'lerden kalma..
denizfeneri,amerika'dan..

 ve elbette altınoluk'umuz..

ve ve ve elbette,hastası olduğum kasaba,Amasra..
bu magnetim çok kısa bi süre önce tamir edilemeyecek şekilde kırıldı,yine de atmaya kıyamadım amasra yazıyor ya:))yine yunuslu amasra magnetim de sizlere ömür oldu aynı kazada..:((

 bu da benim canım kardeşimin nikah şekeri..
"pardon sizin ASL neydi pardon..III" :))


 bunu da eltimin çok şirin bir yeğeni var Buse,o armağan etmişti teee bebekkene:))
şimdi kocaman kız oldu canım ya..

 rü.nün mıknatısı kopmamış olan tek magneti..diğer 4 ünü yapıştıracağız daha..:p

Aslı'yla buluşma hatıramız..:))

 vay canına bu balığı hatırlamıyorum:))ok'ka eski..ama yine arkadaki kart ,
Aslı'yla bir diğer buluşmamızdan hatıra..

 bu..rahmetli babamdan bana kalan 4 şeyden biri.
bir defterin arasında bulduğum kendi karalaması olan balık resimleri..
garip mi geldi size bunu burada tutmam:) 
benimle yaşıyor ama... 

ve rü.için omega 3 içiyoruz:) 
3 az gelir 5,6,8,9 ne bulursak içiyoruz..:)))

HEPSİ BU:)
***

16 Mart 2011 Çarşamba

"Anne Ben Gurme Oldum" Köşesi ve SoSo Pilavı:))

Annemin karnından yemek uzmanı,gurme,aşçı ya da ona benzer bi şey olarak çıkmadım ve profesyonel mutfakla tek bağım,Amerikada'yken bir restaurantta komi olmaktan ibarettir!:))Bununla beraber,benim mutfakla tanışıklığım boğa burcu bir babanın boğa burcu kızı olmamla başladı galiba.Rahmetli babam da böyle tombulcana ve yemeklere meraklıydı.

Ancak son zamanlarda yemek yemek benim için biraz anlam değiştirdi sanırım. Mutfağı bir laboratuar gibi görmeye başladım sanki:)) Ama kendimi geliştirebilmemin önünde koskoca bir engel vardı; benim biricik sevgili kobayım,eşim:))) Dünyada herhalde yemek konusunda yeniliklere bu kadar kapalı, meraksız ve statükocu bir adam daha yoktur.Mutfak kültürlerimiz de pek uymaz hani.Ben çeşit çeşit baharat severim,onun için tek baharat tuzdur!Ben zeytinyağlıları ve meze türü şeylere meraklıyımdır,o soğuk hiç bir şeyi kolay kolay yemez!Üstelik bir de cânım zeytinyağlı fasülyeyi benden habersiz ısıtarak falan beni çıldırtır!:)))Hal böyle olunca,yok yeni bir şey deneyeyim yok yemek icad edeyim gibi bir lüksümüz olmadı bu güne kadar. Ama artık yeter diyorum!:))

Geçen gün beni cesaretlendiren bir şey oldu.Canım çok fena arpa şehriyeden bir pilav çekti,ayıptır söylemesi.Ama ne yapayım,sade mi olsun?.. Olmasın,dedim. Kafama göre soslu bir şeyler yaptım.Aaa,bi baktım bu sefer bizim bey (Sevgili kobayım!)  "yok mu bi tabak daha" moduna girmiş. Hmm ,dedim güzel oldu galiba. Sonracıııma, makarna soslarını araştırıyordum ki aa bi baktım,benim arpa şehriyeye uyguladığım sosun zaten bi adı varmış:)) Aman ben bıktım bu fransız ve italyan insanının her bi şeyi ele geçirmesinden zaten! Söyleyin o alfredo'ya benim de aklıma gelmişti bu,tamam mı!!! :))Benim de aklıma geldiyse yani herkesin gelir..Ona göre yani alfredo,bi dahaki sefere daha yaratıcı ol,daha özgün bi şey bul!Bu sana ilk ve son ihtarımdır!!!:)))


Efenim,ben böyle bir köşe koyacağımı hiç sanmazdım amma mutfak maceralarımı hafif de ti'ye alan "Anne Ben Gurme Oldum" adında bi köşe daha ekliyorum atölyeye ve ilk tarifimi veriyorum!Burada tamamen kendi icadım olan ve dişinizin başınızın asla ağrımayacağı "acemi er "usulü tarifler bulacaksınız..Denemesi bedava..

İşte ilk yemeğimiz SOSO PİLAVI ! Hee,neden soso pilavı onu da söyleyeyim ,orCinal adını aynen şöyle koymuştum,"Deniz Ablanın Soslu Soğanlı Arpa Şehriye Pilavı"!!! yuhh o nası isim öyle, diyerek sonra kısaca SoSo Pilavı olarak değiştirdim:))) Buyrun afiyet olsun..Valla güzel tadı:))))


Ne ambiyans yaparmışım yaw arkadaş! ;p Bi de mutfak ışığı beni deli etmese:))Ah ah uzaya roket bile gönderirim de işte,eldeki imkanlar..Çorlu'da Cordon Bleu var da biz mi gitmedik kardeşim!..:))Neyse..

İşte Soso Pilavı için Malzemelerimiz;
  • 1 soğan
  • soğanları kavurmak için zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tatlı biber salçası
  • 2 ölçek arpa şehriye 
  • 3 ölçek sıcak su
  • tuz
Kreması için;
  • yarım bardak krema (ya da daha az..isteğinize göre ayarlayın..)
  • 2 kibrit kutusu kadar tam yağlı beyaz peynir
  • karabiber
Nasıl yaptığıma gelince;
  • Soğanı doğrayıp yağda kavuruyorum.
  • Biber salçasını ekleyip üzerine biraz su döküyorum,salçanın da biraz kavrulmasını istiyorum.
  • Üzerine 2 çay fincanı (siz bardakla da yapabilirsiniz,ama ölçü 2 ye 3 olsun) kadar arpa şehriye ekliyorum,biraz daha kavuruyorum.
  • Sonra 3 çay fincanı kadar sıcak suyu suyu koyuyorum ve suyunu çektirene kadar bekliyorum.Suyunu tamamen çektiğinde pilavımız hazır.
  • Kremasını ayrı bir kapta ısıtıyorum ve içine yağlı,erimeye müsait peynirimi atıyorum.peyniri azıcık eziyorum,erimesi kolay olsun diye.Peynir eridiğinde sosumuz da hazır olmuş oluyor.İsteğe göre karabiber dökülebilir. 
  • pilavın üzerine sos olarak bunu döküp servise hazır hale getiriyorum.. Bu'kka basit! :))
Bu hazırladığım sosa alfredo sos deniyormuş .Ben tamamen doğaçlama olarak çıkardım ancak alfredo sosun aslı,tereyağında kavrulan sarmısakların üzerinde ısıtılan krema ve permasan peyniri var sanırım onu koyuyorlarmış..Ben alfredo'nun yalancısıyım.Aman boşverin elin alfredo'sunu siz benim dediğimi yapın ,gayet güzel oluyor:))
 ***

Bi KAÇ SAAT SONRA..............

(Fotoğrafın konuyla pek alakasız olduğunu farkeden Deniz abla,duruma kendince ayar çeker....)

:))))))))))

15 Mart 2011 Salı

Petit Petit Bi'şeyler


Bu bloga başlarken,itiraf edeyim,aklımda daha başka bi'şey vardı.Yani böyle olacağını hiç tahmin etmemiştim.Bir sürü yetenekli ve sağ beyni haldır haldır çalışan,akıllı kadınlar arasına düşeceğimi ,onlardan bir sürü şey öğreneceğimi,yani blogların ne hazineler barındırdığını,hiç düşünmemiştim. Umduğumdan daha samimi ,daha verici bir alemmiş meğer blog dünyası.. Meğer bunca yıl şu sanal alemde hepten sanal sanal yaşamışız..Pehh...!Birileri de kapatıp dursun şu blogları..Alsınlar benim gibi sabî,yeni yetme blogcuların ah'larını da bak bakiym bi daha iflah oluyorlar mı!Hıh..;(

Neyse konuyu dağıtmadan,kendilerini önce Allah'a sonra pembe kurabiyeye havale ed.rek konuya gireyim.Son yabancı blog gezilerimden birinde (he he böyle deyince de sankim diyar diyar gezmişim gibi hissettim kendimi:)) "Petit Four" diye bir şeye rastladım. "Yav arkadaş! şu Fransız insanı her bi' şeyi icad etmiş kardeşim! Adamlardaki gurmeliğe,yemek kültürüne bak" derken ,en sonradan gurme halimle,"aaa ne minnak şeyler onlar öyleee" diyerek üzerlerine atladım bunların. Hani şu minik pastalar var ya.Adamlar "Petit Four" demiş,ben de pastacık diyeyim işte siz anlayın.Zaten aklımda bir süredir böyle minyatür pastalar yapmak vardı, şeker hamuru kaplamalı falan. Ama bi baktım ,bunun özel bir icing'i var.Hmm..Olurdu olmazdı derken,birden "şeker şeyler AR-GE ofisi gururla sunar!" şeklinde bi şeyler çıktı ortaya.. 

Pötifor diye okunuyor galiba;fransızca da "küçük fırın" demekmiş.Pötibör'ü (petit beurre) biliyorduk da bundan da kusur kalmayalım dedik! Hoş,benim en sevdiğim petit başka bi'şiy ayyy neyse..Bu da benim Petit Four yorumum olsun bari!

İşte insanlık için minnak,lâkin Şeker Şeeeler atölyesi için büüük bi adım!:)))
Huzurlarınızda pastacıklar ve yapım aşamaları... 

Evde kendi pandispanyamı yapmak taraftarıyım,ancak bu seferlik kilerin diplerinde unutulmuş bir hazır pasta keki dikkatimi celbedince,hadi boşa gitmesin ve bi daha olmasın diyerekten,bunu kullandım..

Çıkardığımız mini keklerimizin arasına ben hazırladığım bademli ganajı kullandım.Ancak bir dahaki sefere cevizli,meyvalı ya da sade ama muhakkak daha sert bir kek hazırlayarak içine ganaj yahut başka bir şey sürmeden yapmayı düşünüyorum.İzlediğim videolarda da öyle gördüm.Sanırım daha hoş olacak.
Ben sadece 4 adet pastacık yaptım.AR-GE yapıyoruz ya neme lazım:))olmaz falan..malzemeyi ziyan etmeyelim diye..Çünkü gördüğüm tarifte 9 cup pudra şekeri diyordu ve sadece 32 pastacık süsleyebilirsiniz.Şimdilik gerek yok diyerek 4 tane için şu malzemeyi kullandım  
Petit Four İcing'i için;
1 cup çok ince ve elenmiş pudar şekeri
2 çorba kaşığı dolusu mısır şurubu ya da glikoz
2-3 çorba kaşığı su (kıvamı ayarlamak için)
bir kaç damla acıbadem aroması 
istege göre gıda boyası
***
mikserde çok iyi çırparım ve glikozu iyice yediririm diyorsanız bence gerek yok ama 
malzemeyi benmari usulü ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırıp ısıtıyoruz ancak çok ısınmayacak dikkat ediyoruz.sadece glikozun erimesi için bu..8-10 dakika karışımın soğumasını bekledikten sonra keklerimizi bu karışıma batırabiliriz.ben tel üzerine koyduğum keklerin üstüne kremayı dökerek yaptım.dökülen kremayı toplayıp sonra en son kekimi de kaplayabildim..telde bir süre bekletip süzülmesini ve kurmasını bekledim.ele yapışmayacak bir şekilde kuruduğunu gördüğümde son olarak şeker hamurundan minik çiçeklerle süsledim..ve işte..

Yaklaşık 32 adet petit four süslemek için gerekli olan malzememizi de vereyim belki denemek isteyenler olur.
  • 9 cup elenmiş ince çekilmiş pudra şekeri
  • 1/2 cup glikoz (mısır şurubu)
  • 1 çay kaşığı vanilya aroması (DİKKAT: sıvı vanilya aromaları,etil alkol içermektedir.)
  • 1/2 çay kaşığı badem aroması
  • 1/2 cup su
  • isteğe göre gıda boyası



Şimdilik benden bu kadar.Sevgilerimle..:)
***
Deniz abla



11 Mart 2011 Cuma

Haydee Gel Vatandaşş Geeell! Kayseri Macaronu Bunlaaarr!

"Yahu ! yada Yâ Hû..! :)

Ben bu blogu şeker hamuruyla ilgili bi şeyler bi şeyler yapayım diye açmadım mı kardeşim,açtım.E hani nerde şeker hamuru! Neyine senin macaron nacaron! Sanki çok becerikli bi şeymişsin gibi yok macaron yok başka bi şey!Allah Allaaahh! Yap kurabiyeni ! Süsle! Uslu uslu takıl..Hasbinallaaahhhh!

Ama yook!illaki takıntılı;macaron da macaron ' heh aldın işte macaronu ,gördün gününü..al sana macaron !al sana macaron!" demeyeyim de ben şimdi ne diyeyim bu kendime..:)))

Güleyim mi ,ağlayayım mı şaşırdım.. ve yine de gülümsemeyi tercih ettim inatçı ve beceriksiz yanlarıma. Ve bir rivayete göre herkes zaten ilk denemede tutturamıyormuş ,o rivayete sarıldım:))pek sahih bulmasam da!

Yok ,beceremedim ahâli..:))herkes duysun! Davit Lebovitz'e atfedilen tarifi uygulamak istemiştim. Uyguladım gibi bi şey oldu (ne demekse..)..sanırım bademlerle ilgili bir konuda hata yaptım..uzun konu..yeteri kadar pudra şekeri de koymadım. Fırının ısısının da ideal olmadığını düşünüyorum çünkü minik olsa da tombilik gibi olan macaronlar (160 derecede 10 dakka tuttum) dışarı çıkınca dayak yemiş pikaçu gibi yere yığılıp sönüverdiler:))

Aslında tarifte hemen hemen tutturabildiğim tek şey;şöyle macaron harcını yaptığımız kabı ters çevirince yere damlamayacak kadar sert olacak diyorlar ya,işte o!kabı korkusuzca ters çevirdim vee;taş gibi!:)) ehe dedim süper oldu:))nerdeeee! ;p

Ayrıca macaron sıkmak ,o krema torbasını kullanmak bi mesele.. (ehe de POST-İT; KREMA TORBASI VE DUY AL!) Tamam,Pierre Hermé miyim kardeşim ben!Olmadı işte!..

Şöyle eli yüzü düzgün olan iki taneyi de fotoğraflayacaktım ki onu da  ben arkamı döndüğümde eşim hüpletti iyi mi :s

-"aaa acıbadem kurabiyesi mi buu" sorusuna,
-"yok macaron bu" ,cevabını alınca,
-"hmm sen acıbadem kurabiyesi yap.."
derkenki ses tonundan eşimin mevcut kobayları beğendiği sonucu çıksa da konumuzun macaronla pek bir alakası olmadığı belliydi..zira parçalar çok minik olmuştu ve neredeyse kayseri mantısı gibi minik bi tabağa 10 tane falan sığacak durumdaydılar:)) ayrıca çok az da olsa kattığım turuncu gıda boyası da az gelmişti..en azından accık turuncu olarak beni mutlu edebilirlerdi bu kayseri macaronları yaww..:(((((( neyse..(ühühühü diye ağlıycam şimdi!!!!!!!)

Olmadı kardeş napim..;(
sonuçta AR-GE yapıyoruz di mi..(fiyuuvv ..nası da teselli edermişim kendimi be!)

Öz-hakiki-ciddi ve komik olmayan ,gerçek bi macaron yapana kadar haddimi biliyor ve susma orucu tutuyorum,macaron babında bu ka' yeter!

Vee amacımıza uygun olarak şeker hamurumuza geri dönüyoruz hızlı bir şekilde..
Haftaya 2 şeker hamuru projem var; biri,Hilvan'a hediye gidecek ,bir ilköğretim okulundaki öğrencilere..Diğeri de süprüüsss:))

Görüşürüüüzzz ;)

---
Denis.

8 Mart 2011 Salı

:((

24 saati aşkın süredir blogspotun kumanda panelini açamıyorum..bir sürü dns ayarı yapmama rağmen sorunu gideremedim..şu an keyfi gelen ayarlar sayesinde belki bu yazıyı bloga ya ekleyebilirim ya ekleyemem..

engellenme duygusu gerçekten kötü..

nasıl anlatsam ki.. zaten seçtiği yaşam şekli yüzünden pek çok şeyi devlet eliyle engellenen bir insanın sadece evinde oturduğu yerden bir şeyleri paylaşma isteğinin de engellenmesi..ve bunun yine "devlet" (!!!) marifetiyle yapılması ,bir vatandaş olarak bende neler hissettiriyor,anlatmayacağım. bu devletle aramda kalsın. sandıkta görüşürüz diyorum kendilerine..

ben
sadece
insaf 
istiyorum
artık.


insaf............ :(

***

Hâl böyleyken böyle.. kötü komşu adamı ev sahibi edermiş misal,kafayı bozup domain alıverdim.. ne diyeyim ;

http://www.sekerseyleratolyesi.com vatana ,millete ve kurabiyelere hayırlı olsun;Allah cup cake'li macaron'lu büyütsün inşallahhhhh!!!

***
Aslında hiç güleceğim yok inanın,gerçekten çok sinirim bozuk ve kalbim kırık bu sefer..artık koyun olmaya son diyorum kendi adıma. kasaplara duyurulur.. hoş,tavşanların küstüğü dağın da çok umurunda.. keşke umurunda olsaydı da insanı yaşatmadan devletin yaşayamayacağını idrak etseydi birileri..

keşke.

:(

7 Mart 2011 Pazartesi

Gastronomik Kabus ; Macaron !

Size de oldu mu hiç.. size,yani yemeyi içmeyi sevmekten öte bu konuyla ilgili şeylere hastalıklı bi' merak duyan içinizdeki o canavar şeysine diyorum :s

O "canavar şeysi" ruhumu kısmen de olsa ele geçirmiş gibi.. Sürekli aynı şeyi düşünüp duruyor günlerdir.. Aslında adını ilk Mehmet Yaşin'den duymuştum;  "macaron". Valla kuzuyu bile ehe şuncacık kuzu sanan ( öyle değilmiş Cahide kardeşim öyle dedi :)) ben,elbette macaronu da makarna gibi bi şey sanmalıydım ama ekranda o renkli renkli kurabiye mi desem ne desem "şey"leri(!) görünce gözlerimi nimet görmüş pikaçu gibi kooocaman açıvermiştim ki ,nereden bilebilirdim o mutlu ânın böyle bi ızdıraba dönüşeceğini..

Yandım Allah macaron da macaron!!..aklı evvel bi tarif bul bulabilirsen.bir yanda da gurur abidesi ben! :p kimsenin tarifini araklamak istemez..e bunun da bi tarifi var sonuçta ,kendin mi icad edecen,zaten tutturması zor bi hamur! illâ badem unuyla mı olacak falan derken ..fındıkla da olmaz mı gibisinden hayaller..
tarifler arasında bunaldıkça işi,neredeyse fransızca kursuna gitmeye kadar bozmakla tehdit ettim nefsimi bi an.. işte o an duruldu azıcık:)))korktu garibim..

"Abartma lütfen Deniz Abla!"dedim,ooo piti pitiii yaparak önüme gelen en basit tarifi aldım..yarın yapmayı düşünüyorum,inşallah.. upss..bademim yok.:s .fındığım var.. olsun.. (saçmalama alametleri !..)


olur mu sahi...?  :s

bekleyip görecez..şimdi yorgunum.. bu ara sık sık dediğim gibi - Aslı'nın kulakları çınlasın!- "Pikaçu yorgun..."

4 Mart 2011 Cuma

Şeker Kurabiyesi / Nâm-ı diğer "Sugar Cookie" !


Amerikalıların şu meşhur sugar cookie'si işte canım! Her bir şeyini çok seviyoruz ya onların :s Aslında benzer yönlerimiz de yok değil ,bence iki millet de "çocuk" ruhlu!Ama onlar biraz daha fazla.. Eh çocuk ruhlu olunca adam ne yapar,kurabiyeleri elbette pek sever :) Onlarınkisi de o hesap işte.

Peki ,dedikodularını fazla yapmadan Amerikalı bir arkadaşımdan aldığım tarifin malzemelerini sayayım bari ben size.. :)
  • 3 cup (4,5 su bardağı) un
  • 1 teaspoon (2 çay kaşığı) kabartma tozu
  • 1 cup (230 gr.) tuzsuz tereyağ
  • 1 cup (1,5 su bardağı) toz şeker
  • 1 adet iri yumurta
  • aroma için vanilya yahut tarçın (bazılarına fazla gelebilir ama ben ikisini birden kullanmayı seviyorum)
şimdi, cup ve tea spoon gibi şeyler dedik ,bu tarifin orjinali. Bizdeki ölçülerden farklı olduğu için olduğu gibi yazmayı doğru buldum. Sizin de evinizde "cup" birimini ayarlayabileceğiniz bir ölçü kabı varsa (ben ekmek makinamın yanında verilen ölçü kabını kullanıyorum) doğrudan bunu kullanın,yoksa kendi notlarımdan ölçülerle ilgili derlediğim ve inşallah yeni bilgiler edindikçe güncellemek istediğim şu sayfaya bakın. 

Kurabiyemizin yapılışı ise şöyle ;
  • Derince olan kabımızda tereyağımızı (ben,ocakta -sakın ha sakın yakmadan!- eritip soğutup kullanıyorum,ama bu kesinlikle benim tercihim,genel olarak tereyağının/margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olması yeterlidir) ve şekeri mikserimizle iyice karışana kadar çırpıyoruz.(Krem gibi olması gerekmektedir.)
  • Bu karışıma yumurta ve vanilyayı /tarçını ekliyoruz ve iyice çırpıyoruz.
  • Ayrı bir kapta karıştırdığımız elenmiş unumuzu ve kabartma tozumuzu bu hazırladığımız harca yavaş yavaş ekliyoruz. Hamuru yoğuruyoruz.Hamur kıvamı esnek değil ,yumuşak sünger gibi olmalıdır.
  • Oluşan hamurumuzu hava almayacak şekilde streç filme sarıp buzdolabında en az 2 saat bekletiyoruz. (benim hazırladığım bu hamuru 1 gece beklettiğim dahi oldu.Bazı tariflerde böyle yapılmasını tavsiye edenlere de rastladım.Ancak 2 saat yeterlidir.)
  • Dolaptan çıkardığımız hamurumuzu merdaneyle açıp ,kalıplarımızla kesiyoruz. (kurabiye kalıbımız olmayabilir,mesela elimizde sadece bir çay bardağı bile olabilir sorun değil;kalıp gibi kullandığınız bardağın ağzını nişastaya(tercihen buğday nişastası) batırmak suretiyle hamuru sorunsuz kesebilirsiniz.Hamura yapışan kalıplar için de bu uygulanabilir.)
iPuCu ;  Merdaneyle açarken bunu nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde yapabileceğiniz gibi hamuru doğrudan fırın kağıdı (yağlı kağıt) üzerinde açabilir,kağıt üzerinde kalıpla kestiğiniz ve fazla hamurlarını aldığınız kurabiyeleri yerlerinden hiç oynatmadan doğrudan tepsiye yerleştirebilirsiniz,ki tavsiye edileni budur.Böylelikle hamurunuzun formu üzerinde oluşabilecek deformasyonları minimuma indirirsiniz.Yahut kurabiyeleri taşımak için metal spatula kullanacaksınız.
  • 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 6-8 dakika pişirmemiz yeterlidir. Kurabiyeleriniz kalınsa 10-12 dakika tutun.Ve elbette kurabiyeleri piştikten sonra fırından derhal çıkarıyor,mümkünse bir tel raf üzerinde soğumaya terk ediyoruz.İyice soğuduklarına emin olduktan sonra evet,onları kırmadan kurabiyelerimize kavuşabiliriz:))

Meraklısına Tavsiye; Belirtmeden geçemeyeceğim,çok fazla un kullandığınızda ,bu tarif çok sert ve kuru bir kurabiye sonucu verecektir.Ben bu şekilde çok seviyor ve çayın yanına çok yakıştırıyorum .Ancak yere düştüğünde kırılmayan bir kurabiye olduğunu hayal edin:)) O derece! Lakin zevkler ve renkler tartışılmaz..O yüzden eledikten sonra unu ölçmenizde yarar var

            En son kızım için yaptığım Diş Buğdayı kurabiyelerinde bunu denemiştim.Ama misafir telaşından fotoğraflayamadım malesef.İnşallah bir dahaki sefere diyorum.

Allahım anlattıkça anlattım,sanki roket bilimidir!! Alt tarafı bir kurabiye işte,yapın gitsin canım!:)) Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun :)

3 Mart 2011 Perşembe

Tariflerde Kullanılan Ölçüler

    
Genelde,türk mutfağında tarifler su bardağı,çorba kaşığı,tatlı kaşığı,fincan vs diye geçer. Yabancı kaynaklı tariflere baktığımızda bizde kullanmadığımız  "cup,tablespoon,teaspoon" ifadelerine rastlıyoruz. Bizim çorba kaşığımızla,onlarınkini eş tutanlarsa ,hassas tariflerde yanılgıya uğrayabilirler;şeker hamuru tariflerinde olduğu gibi. İşte ben kendi çapımda bunu çözmeye çalışıyorum.Sizlerle de bu vesileyle paylaşayım..Belki yabancı bir sitede ilginç bir tarif gördüğünüzde işinize yararsa bizi de anarsınız.

 İnsan deneme yanılma yoluyla yapa yapa bazı küçük bilgileri not alıyor kenara köşeye. Zamanla inşallah bunları geliştirebilir,yenilerini eklerim.Sizlerden gelen öneri ve bilgilere de açığım :)

Benim kullandığım ölçüler şu şekilde ;

  • 1 cup şeker ......................... 200 gr......... 1,5 su bardağı ..............
  • 1 cup pudra şekeri .................110 gr..........1 su bardağı + 2 çorba kaşığı
  • 1 cup tereyağı.......................230 gr..........2 çubuk tereyağı/margarin
  • 1 cup un .............................130 gr..........1,5 su bardağı**
  • 1 tablespoon......................... 15 ml..........ortalama bir çorba kaşığı tepeleme dolduğunda.
  • 1 teaspoon...........................4,5 ml...........2 çay kaşığı dolusu
  • 1çubuk margarin/tereyağ..........113 gr

** bilenler bilir ölçüler arasında en zor olanı unu ölçmektir. En iyisi ben size nasıl ölçtüğümü söyleyeyim; tamamen türk standartlarında klasik bir su bardağına (yanda gördüğünüz!) sıkıştırmadan unu doldurup üzerini düzlüyorum.Bu önemli:) Valla anneannelerimiz aldığı kadar un mantığıyla yapıyorlardı ama,onların "anneannemin tarifini bir türlü tutturamıyorum" diyen torunları için şimdilerde böyle tarif ediliyor :))

 

Kurabiye Çıldırdı !

Yasak 2. gününde ! Dünyanın tüm kurabiyeleri ! Birleşin! :s gibi bir duygu içinde bizim Şeker Şeylerin pembe kurabiyesi..
 

Rü.yü bile demoralize etti bu adamlar!pouufff... :p

Ben devlet olsam...

...kolaylıkla delinebilecek bir yasağı hiç koymazdım. ;p azıcık kızmış olabilirim,evet.En çok kızdığım şeylerden biri de, hukuk eğitimi almış biri olarak,insanların gözünde hukukun bu kadar küçük düşürüldüğüne şahitlik etmek.

Blogspot malum sebeplerden ötürü (bi kez daha futboldan nefret ettim açıkçası;P) kapalı,4 milyon blogspot Türkiye kullanıcısı gereksiz bi sebepten mağdur. Üstelik yasak da öyle bir yasak ki,rahmetli anneannemin tel süzgeçi bile yanında daha az geçirgen kalır!

Kanunlar ve cezalar dahi,caydırıcı,uygulanabilir ya da en azından saygı duyulacak şeyler olmalıdır.Böyle saçma bir yasak,bir hak ihlalini telafi etmek isterken bambaşka hak ihlalleri yaratmak..en komiği de buna teknolojik bir alt yapı bulamamak! İnternet bu texasvâri görüntüsünden kurtulup ne zaman bir medeniyet ocağı olacak (sahi o ihtimal var mı?!) merak ediyorum..

Allah'tan devletin kullanamadığı teknolojiyi biz sıradan vatandaşlar(hatta çoğumuz ev hanımı,çoluk çocuk!) "etkin" (!!??) bir şekilde kullanabiliyoruz da hak verilmez alınır cihetinden,kendi mağduriyetimizi kendimiz gideriyoruz;ensemiz de giderek kalınlaşıyor kurt misali..

Uzatmayayım.. Dns ayarları için bakınız sevgili Cahide&Jibek 'in ilgili yazısı. Kendilerine buradan da teşekkür ediyorum. Sonra bir diğer blogdaşım OİP'in sevgili kutukafasını duygularıma tercüman etmek için bir kez daha ödünç alıyorum...


inşallah dava konusu ilgili site hariç diğer siteler üzerindeki bu saçma yasak da kalkar ve o birbirinden güzel bloglarda özgürce click'leriz yeniden.. ;(